md.appm50.ir

کد خبر: ۲۹۵۷۶۹
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۴۰۳ - ۲۰:۳۰
مدیرکل آبخیزداری سازمان منابع طبیعی:

مدیریت جامع و نوین آبخیزداری در سال جاری آغاز شد

 
 
 
مدیرکل دفتر آبخیزداری سازمان منابع طبیعی گفت: برنامه استقرار الگوی مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز و آبریز با رویکردهای نوین از امسال کلید خورد.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت جهادکشاورزی، «حمید نوری» درباره آغاز مدیریت جامع و نوین آبخیزداری اظهار داشت: بهبود شاخص‌های سلامت حوزه‌های آبخیز، رفع چالش‌های منابع طبیعی و محیط زیست، افزایش تاب‌آوری اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی با توجه به تغییرات جهانی و منطقه‌ای اقلیم از اهداف مهم این برنامه پنج ساله است.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اظهار داشت: برای این برنامه که با همکاری نهادها و دستگاه‌های اجرائی همچون وزارتخانه‌های جهادکشاورزی، نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست اجرا خواهد شد. یک مدل مدیریت جامع حوزه آبخیز در سطح ملی و در قالب دو پایلوت بزرگ «اترک‌رود» و «گرگان رود» به اضافه «قره سو» طراحی شده که استان‌های خراسان شمالی، گلستان، خراسان رضوی و سمنان را در‌برمی‌گیرد.
نوری با بیان اینکه برنامه استقرار الگوی مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز و آبریز از امسال کلید خورده است، اضافه کرد: سال ۱۴۰۴ این برنامه توسعه پیدا می‌کند و در سال ۱۴۰۵ به طور کامل به مساحت حدود هشت میلیون هکتار اجرا و سپس دستاوردها و یافته‌های آن برای برنامه‌ریزی کلان وارد عرصه ملی می‌شود.
او تصریح‌کرد: در این دو پایلوت، روح حاکم بر مدیریت جامع حوزه آبخیز، تحلیل سازگاری با تغییرات کنونی و آینده مؤثر بر منابع زیستی، آب و خاک و اکوسیستم‌های منطقه، ایران و در سطح جهان است.
برنامه کاهش نرخ تخریب منابع طبیعی
مدیرکل دفتر آبخیزداری سازمان منابع طبیعی گفت: با توجه به وجود ناترازی‌ها در سطح آب، خاک و پوشش گیاهی و همچنین وجود ظرفیت‌ها، فرصت‌ها و سرمایه‌های اکولوژیکی، انسانی و فرهنگی کشور، این کلیدی‌ترین برنامه برای مدیریت جامع سرزمین، کاهش نرخ تخریب و احیای منابع طبیعی است.
نوری افزود: اجرای برنامه استقرار الگوی مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز و آبریز، مشارکت جدی خیرین، استفاده از ظرفیت‌های فرهنگی و اجتماعی، قانونی و بهره‌گیری از تجربیات و دستاوردهای ملی و بین‌المللی را می‌طلبد.
او با بیان اینکه جهان با تغییر کاربری اراضی، پوشش گیاهی، آب و هوائی و مهاجرت‌ها رو‌به‌رو شده است، اظهارداشت: سازگاری با این چالش‌ها به هماهنگی مفهومی و اجرائی در قالب یک برنامه تلفیقی سازگار با این تغییرات و سناریومحور در مقیاس حوزه‌های آبخیز نیاز دارد تا آب، غذا، پوشش گیاهی و انرژی در یک همبست اجرائی با هم دیده شود. این هماهنگی بدون یک مدیریت یکپارچه، هماهنگ و جامع اتفاق نمی‌افتد.
مدیرکل دفتر آبخیزداری سازمان منابع طبیعی ابراز امیدواری کرد که در قالب دو پایلوت تعیین شده در حوزه‌های آبخیز، طرح‌ها و پروژه‌هایی که به طور مستقیم موجب افزایش تخریب سرزمین می‌شوند حذف و طرح‌هایی که به بهبود سرزمین و سلامت حوزه‌های آبخیز کمک می‌کنند در اولویت قرار گیرند.
نوری تصریح کرد: در این برنامه، اعتبارات مورد نیاز برای اجرای دو پایلوت، براساس سهم و نقش‌آفرینی نهادها و دستگاه‌ها از سوی سازمان برنامه و بودجه و با مشورت، تعامل و هم‌افزایی تعیین می‌شود.