md.appm50.ir

کد خبر: ۲۹۹۵۹۴
تاریخ انتشار : ۲۲ آبان ۱۴۰۳ - ۲۱:۴۸

۳ سال حکومت امیرکبیر گونه شهید رئیسی و لزوم استفاده از تجارب آن در دولت چهاردهم

 
 
سرویس سیاسی-
سه سال حکومت شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی به تعبیر رهبر معظم انقلاب امیرکبیرگونه بود و بسیاری از اقدامات و کارهای جدید را پایه گذاری کرد، دولت چهاردهم نیز می‌تواند با الگوگیری و استفاده از راهکارهای دولت سیزدهم، این مسیر مردمی را پیش 
ببرد.
دولت سیزدهم درحالی شروع شد که فوتی‌های کرونا به بیشترین میزان خود رسیده بود و وضعیت واردات واکسن نیز مناسب نبود. تورم در اوج خود به سر می‌برد و از طرف دیگر کسب و کارها و تولیدات داخلی نیز طی انتشار این بیماری تعطیل و یا نیمه تعطیل 
شده بود.
خزانه خالی تحویل‌ داده شده به دولت شهید رئیسی به کنار، بدهکاری دولت به تامین اجتماعی و دیگر بخش‌ها نیز به معضلی حل ناشدنی تبدیل شده بود و نقدینگی ایجاد شده نیز همچون سیل هر چه توسعه و پیشرفت بر سر راه خود می‌دید را تخریب می‌کرد. 
همچنین روابط با کشورهای همسایه به علت سرمایه‌گذاری هشت‌ساله دولت روحانی بر روی غرب و آمریکا می‌توان گفت از میان رفته بود. پایبندی ایران به FATF و اجرای 39 بند از 41 بند آن نیز راه‌های خنثی سازی تحریم‌ها را نیز کور کرده بود.
در این شرایط بود که شهید رئیسی دولت را با شعار «دولت مردمی» تحویل گرفت و کار خود را آغاز کرد. 
سفرهای استانی شهید جمهور 
و تبلور شعار «دولت مردمی» در عمل
در ابتدا کمتر کسی یک افق دید نسبت به شعار «دولت مردمی» داشت ولی این مسئله در طی سه سال خود را به وضوح به آحاد مردم ایران نشان داد. نه فقط به طیف، گروه و طبقه خاصی از جامعه بلکه به تمامی آنها و بلکه برای قشر ضعیف و کم‌برخوردار جامعه، دولت مردمی خود را بروز و جلوه بیشتری داد.
سفرهای استانی شهید جمهور نمونه‌ای واضح و عیان بود که حتی این سفرها در طی یک دوره چهار ساله ریاست جمهوری به دور دوم رسید که البته با سانحه به وجود آمده دور دوم تکمیل نشد.
این سفرهای استانی که برخی آن را پروپاگاندای رسانه‌ای می‌دانستند و صرفا آن را هزینه تراشی برای کشور به حساب می‌آوردند، ابعاد مختلفی شامل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی می‌شد. در این سفرها حضور رئیس‌جمهور منجر به پیگیری و اتمام طرح‌های نیمه تمامی می‌شد که بعضا بیش از ده سال خوابیده بودند و طی دولت‌های مختلف هیچ تلاشی برای تکمیل‌شان انجام نمی‌شد. 
در واقع دولت سیزدهم با هدف و اولویت تکمیل طرح‌های نیمه تمام جلو رفت و به همین خاطر نیز بسیاری از مشکلات مردم مناطق را حل و فصل می‌کرد. به طور مثال تنها در چند مورد محدود می‌توان به افتتاح بیمارستان شهریار پس از 34 سال، پروژه آبرسانی به همدان پس از 17 سال و تعیین تکلیف پتروشیمی بروجن پس از ۱۷ سال اشاره کرد.
همدلی با مردم، شنیدن مستقیم مشکلات، حضور در میان مسئولان استان و پیگیری امور محول شده از آنها، عزل مدیران ناکارآمد و انتصاب مدیران شایسته، تسکین درد مردم شهرهایی که دچار سیل و زلزله شده بودند، دستور برای پیگیری و تکمیل طرح‌های روی زمین مانده تا دور بعدی سفر به آن استان، گرفتن نامه‌های مردم و قرار دادن کارگروهی برای پیگیری مشکلاتشان، همه و همه بروز و ظهور شعار «دولت مردمی» بود که شهید جمهور از آن صحبت می‌کردند. شعار «دولت مردمی» این‌گونه در عمل هم تبلور یافت.
شهید جمهور در سفر خود به کهگیلویه و بویر احمد و درباره اینکه برخی سفرهای استانی را تقبیح می‌کردند اظهار داشت: «برخی به ما خرده می‌گیرند که چرا این‌قدر سفر استانی می‌رویم، اما ما تحت تاثیر این سخنان قرار نمی‌گیریم و کار در استان‌ها برای ما اولویت دارد و باز هم برای پیگیری کار‌ها و مصوبات به استان‌ها و از جمله کهگیلویه و بویراحمد سفر خواهیم کرد و تلاش می‌کنیم با کار جهادی عقب‌ماندگی‌ها را جبران کنیم.»
دولت چهاردهم نیز در آستانه پر کردن نیمی از سال اول دولت خود است. مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور دولت چهاردهم با تاکید بر کار جهادی و همچنین پیگیری مشکلات مردم کار خود را شروع کرد و یکی از اقداماتی که دولت چهاردهم می‌تواند از آن به عنوان الگو و تجربه استفاده کند، سفرهای استانی است.
بعضا برخی از اعضای دولت چهاردهم از حجم زیاد کارهای رئیس‌جمهور صحبت می‌کردند و قول به اجرا در آمدن این سفرها را به مردم دادند ولی باید یادآوری کرد که اهمیت این سفرها کمتر از دیگر امور و اقدامات رئیس‌جمهور نیست و پیگیری هر چه زودتر این مسئله مفید فایده خواهد بود.
 مگر تفرقه داشتیم که وفاق کنیم؟!
 از دیگر مظاهر دولت سیزدهم، ارتباط رئیس‌جمهور با طیف‌های مختلف سلیقه‌ای جامعه و سیاسی‌ها بود. نه فقط به شکل ظاهری بلکه شهید جمهور با شنیدن مشکلات و دغدغه‌های طیف‌ها و سلیقه‌های مختلف، تا حل و برطرف شدن مشکلات آنها پیگیر بودند.
در نمونه‌ای بارز می‌توان به جلسات وی با اهالی رسانه و مدیر مسئولان رسانه اشاره کرد. شهید رئیسی با حضور در این جلسات وفاق را حفظ می‌کردند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در مراسم تنفیذ حکم سیزدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران (12/05/1400) به آیت‌الله آقای سیّدابراهیم رئیسی توصیه‌هایی مهمی کردند. ایشان در بخشی از این توصیه‌ها فرمودند: «رئیس‌جمهور محترم در شعارهای ایشان مسئله‌ی مردمی بودن تکرار شده؛ این را از دست ندهند؛ این چیز بسیار مهمّی است. «دولت مردمی» را که شعار ایشان بود، در واقعیّت محقّق کنند و به معنای واقعی کلمه با مردم، در کنار مردم، در میان مردم باشند. مردم یعنی همه‌ی مردم؛ بدون امتیازهای طبقاتی و گروهی. البتّه حضور در میان مردم -که سابقه‌ این کار را هم ایشان دارند- نباید افراد را از ارتباط با نخبگان غافل کند. ارتباط با نخبگان هم در جای خود یک حرکت بسیار لازم و مفید است.»
به دور از غلو، این توصیه رهبر معظم انقلاب در دولت سیزدهم به طور کامل مد نظر شهید رئیسی قرار گرفت و با آنکه سفرهای خارجی و دیگر مسائل نیز پیش می‌آمد اما همچنان سفرهای استانی، حضور در میان مردم و جلسات با طیف‌های مختلف سیاسی را قطع نکرد.
همچنین رهبرانقلاب در مراسم تنفیذ شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی با تأکید بر اینکه دولت باید مظهر وفاق ملی و نگاه ملاطفت‌آمیز به عموم مردم باشد، افزودند: «یکی از کارهای مهمی که به مردمی بودن دولت کمک می‌کند، تعهد به گفت‌وگوی صادقانه و بدون پیرایه‌های سیاسی با مردم است. باید با مردم صادقانه حرف زد، مشکلات و راه‌حل‌ها را گفت و توقعات را بیان کرد و کمک‌های لازم را نیز به مردم تقدیم کرد.»
دولت چهاردهم نیز با شعار «وفاق» کار خود را آغاز کرد. مگر در سال‌های قبل تفرقه و دوری بوده است که امروز نگران وفاق هستیم؟ مگر در کشور دو دستگی وجود دارد که در هر سخنرانی و مجلسی از وفاق صحبت کنیم؟!
با رهنمود رهبر معظم انقلاب اسلامی وفاق یعنی تعهد به گفت‌وگوی صادقانه و بدون پیرایه‌های سیاسی با مردم.خوب است به جای تاکید گسترده بر اینکه در کشور وفاق نداریم و متحد نیستیم، در عمل وحدت و همدلی را حفظ کنیم و یکی از این راه‌ها همان سفرهای استانی است.
 تعبیر وفاق در به کارگیری افراد زاویه‌دار 
با مبانی انقلاب و نظام از سوی مدعیان اصلاحات
اما تعبیر وفاق در دید دولت چهاردهم گویا به کارگیری افراد زاویه دار با مبانی انقلاب و نظام است. چرا که هر زمان نسبت به انتصابات دولت اعتراض و یا سؤالی مطرح شده است، برخی به این اشاره می‌کنند که معنی وفاق این است که افرادی هم که اختلاف سلیقه دارند می‌توانند کمک کنند. در این‌جا باید تاکید کرد که اختلاف سلیقه با زاویه دار بودن با نظام کاملا متفاوت است.
حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای در توصیه بعدی خطاب به نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، از آنها خواستند با خداوند عهد کنند که در صورت کسب مسئولیت، اطرافیان و کارگزاران خود را از کسانی انتخاب نکنند که ذره‌ای با انقلاب اسلامی زاویه دارند.
همچنین ایشان با تأکید به نامزدها مبنی بر اینکه هر فردی ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه داشته باشد به درد شما نمی‌خورد و همکار خوبی برای شما نخواهد بود، گفتند: کسی که دلبسته آمریکا باشد و تصور کند بدون لطف آمریکا نمی‌شود قدم از قدم برداشت و همچنین کسی که به راهبرد دین و شریعت بی‌اعتنایی کند، همکار و مدیر خوبی نیست. بنابراین همکارانی انتخاب کنید که اهل دین، شریعت، انقلاب و اعتقاد کامل به نظام اسلامی باشند.
دولت چهاردهم باید تلاش خود را برای حفظ وفاق در عمل و نه با صحبت در جلسات به وجود بیاورد و به عنوان الگو، بخشی از این اقدامات در دولت شهید رئیسی انجام می‌گرفت را پیش ببرد.
ضرورت ادامه دیپلماسی عزت شهیدان رئیسی 
و امیرعبداللهیان در دولت چهاردهم
از مواردی که می‌توان به عنوان اقدام عزتمندانه دولت چهاردهم یاد کرد، ادامه دیپلماسی عزت دولت سیزدهم است. 
شهید رئیسی با دید همکاری و توسعه روابط با کشورهای همسایه و محدود نکردن زمین بازی کشور در غرب دیپلماسی عزتمندانه را همراه با شهید دکتر امیرعبداللهیان پیش برد. عزتی که به دنبال آن ایران عضو اصلی بریکس شد و همچنین روابطی که با کشورهای همسایه رو به تیرگی رفته بود مجددا احیا 
شد.
پیمان شانگهای، انعقاد قرارداد سوآپ گازی در عشق‌آباد، امضای12 سند همکاری با عمان، امضای 17 سند میان ایران و ازبکستان، امضای20 سند همکاری با چین و همچنین دیگر کشورهای قزاقستان، سوریه، ونزوئلا، کشورهای آفریقایی، روسیه، آذربایجان، پاکستان، عراق، الجزایر و... همه از کشورهایی هستند که مقصد سفر رئیس‌جمهور شهید، آیت‌الله رئیسی بود و تمامی این قراردادها که در این گزارش فقط نام این کشورها برده شد، در سه سال انجام گرفت.
از دیگر موارد می‌توان به سفر قطر بعد از 11 سال اشاره کرد. در این سفر امیر قطر در اقدامی معنادار، شخصا در فرودگاه حاضر شد و به استقبال رئیس‌جمهور ایران رفت.
از دیگر موارد می‌توان به صریح بودن شهید رئیسی و اعتماد وی به مردم یاد کرد. شهید جمهور با حضور در سازمان ملل و بالا گرفتن عکس شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی و همچنین قرآن، صحبت‌های خود را رسا و بدون هیچ اقماضی بیان کرد. اقدامی که می‌توان در مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور دولت چهاردهم نیز مشاهده کرد.
پزشکیان نیز در سازمان ملل ضمن دفاع از مردم مظلوم غزه، ظلم‌هایی که به مردم کشور طی تحریم‌های ظالمانه غرب می‌شود را بیان کرد.
با آگاهی از رژیم خبیث صهیونیستی و پی بردن 
به ذات وحشی این رژیم موضعی سرسخت‌تر و رساتر گرفت. با آگاهی از این ذات صحبت‌هایی که در مورد آتش‌بس و خلع سلاح این رژیم می‌شود را نیز کنار گذاشت. زیرا که اهداف شوم این رژیم بدون کشتار تحقق نخواهد 
یافت.
همچنین می‌توان به اقدامات هوشمندانه عراقچی، وزیر امور خارجه نیز اشاره کرد. دیپلماسی هماهنگ با میدان وی در این چندماهه و مواضع علیه رژیم صهیونیستی و نظام استکباری آمریکا و غرب، همچنین رایزنی با کشورهای همسایه و منطقه قابل تقدیر بود. 
احداث و افتتاح ابرپروژه سد 
و نیروگاه «اومااویا» در سریلانکا
شهید جمهور همچنین در قراردادی با سریلانکا، ابر پروژه «اومااویا» را به کمک متخصصین ایرانی افتتاح کردند. این پروژه را درحالی متخصصان ایرانی به سرانجام رساندند که کشورهای غربی و اروپایی از ساخت آن سر باز
می‌زدند و ساخت آن را ناممکن می‌دانستند.
دولت چهاردهم نیز با حضور در کشورهای همسایه و منطقه، می‌تواند بر روی تخصص مهندسان ایرانی نیز سرمایه‌گذاری و حساب کند. 
کنترل نرخ ارز و تورم 
حتی پس از «وعده صادق 1»
برخی از مدعیان اصلاحاتی که توان مدیریت و کنترل شرایط را ندارند، مدعی می‌شوند که در شرایطی که تنش با اسرائیل رو به افزایش است، لذا افزایش قیمت ارز و تورم نیز ناچار رخ می‌دهد. حال آنکه ایران در زمان شهید رئیسی با انجام وعده صادق یک بازار ارز و تورم را کنترل کرد.
دولت چهاردهم می‌تواند با بهره‌گیری از تجارب دولت قبل، مسئله افزایش تورم و نرخ ارز را کنترل کند.
گفتنی است، دولت شهید رئیسی در زمان کرونا دولت را تحویل گرفت، تورم و افزایش قیمت بی‌سابقه بود و در اواخر ریاست جمهوری وی نیز تنش با رژیم صهیونیستی بالا گرفت و اولین موشک باران رژیم غاصب صهیونیستی یعنی «وعده صادق 1» انجام گرفت اما تشنج و التهاب بازار تا این حد را شاهد نبودیم.
رهبر معظم انقلاب در اولین دیدار رئیس‌جمهور و دولت چهاردهم اظهار کردند: چهارسال زود می‌گذرد لکن در همین مهلت زودگذر کارهای بزرگ می‌توان کرد. امیرکبیر سه سال در کشور حکومت کرد؛ کارهای بزرگی را بنیانگذاری کرد. 
خود آقای رئیسی عزیز ما سه سال حکومت کرد و ریاست کرد کارهای خوبی ایشان انجام داد و بعضی‌ کارها را پایه‌گذاری کرد که ان‌شاءاللّه ثمره‌اش را بعدها کشور خواهد دید.